Power Check

De Power Check is een dienst waarbij het stroomverbruik bij een evenement gemeten wordt. Zo kan beoordeeld worden of de (tijdelijke) stroomvoorziening goed gedimensioneerd is en waar besparingen mogelijk zijn. Event Engineers  hebben de afgelopen jaren bij diverse festivals metingen gedaan en daarbij ervaring opgedaam om stroom te meten en daarmee tot een helder advies te komen. 

Power Check

De afgelopen jaren zijn wij drie situaties tegen gekomen waarbij de Power Check haar waarde bewezen heeft. Deze worden hier beschreven: 

 

Hoe maak ik mijn evenement groener?

Evenementen zijn per definitie een bron van vervuiling. De trend om milieubewuster met energie om te gaan is niet per definitie een kostenpost. Door de komst van alternatieve technieken (bv accupacks, koppelen van een aggregaat aan het stroomnet) en door iets simpels als aggregaten uit te zetten als deze niet nodig zijn, kan vaak geld bespaard worden.

 

De Power Check kan hierbij helpen door;

  • een nulmeting: hoeveel energie wordt er verbruikt, wanneer en waarvoor.
  • een meting van het stroomverbruik van de verbruikers gedurende een periode. Zodat het minimum- en piekverbruik voor diverse stroomgroepen duidelijk worden.
  • te kijken waar slimme oplossingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld door ’s nachts op een kleine krachtstroomaansluiting, accu of kleiner aggregaat te werken.

 

Hoeveel stroom heeft mijn voorstelling nodig?

Indien een voorstelling gaat touren, is het van belang om zo snel mogelijk te weten wat voor stroomvoorziening er nodig gaat zijn. Tijdens de montage of eerste speelbeurt kunnen wij een Power Check uitvoeren waarbij gekeken wordt naar het (piek-) verbruik tijdens de voorstelling.

 

In deze rapportage wordt rekening gehouden met bijzonderheden als grote hoeveelheden vervuilers (goedkope LED-lampen) of juist gevoeligheid van bv video apparatuur.

 

Legt mijn stroomleverancier / technisch producent niet te veel capaciteit aan?

Om zeker te zijn dat er altijd genoeg stroomcapaciteit beschikbaar is tijdens een festival wordt er nog al te vaak voor gekozen om de stroomvoorziening te overdimensioneren. De praktijk is echter dat de ovens in de keuken rond etenstijd vol aanstaan en de lampen op het podium pas als het donker wordt.

In deze gevallen kunnen wij meten hoe de verhouding is tussen de aanvraag en wat er werkelijk gebruikt wordt, zodat voor de toekomst gekozen kan worden voor kleinere aggregaten of andere besparende maatregelen.

 

Voordelen

  • inzicht in het werkelijke stroomgebruik
  • inzicht waar en hoe bespaard kan worden
  • informatie in een helder rapport waarvoor de lezer geen elektrotechniek gestudeerd hoeft te hebben
  • onafhankelijk van de gekozen stroomleverancier